Joost Bakker: Platform

JoostBakker-playknop-website

Dapiran Art Project Space presenteert van 12 april tot en met 31 mei de tentoonstelling Platform van Joost Bakker. Bakker zal in deze intieme tentoonstellingsruimte de nadruk leggen op een lichtanimatie en toont daarnaast een aantal nieuwe werken op papier.

Eindigheid en de daaraan verbonden oneindigheid spelen een belangrijke rol in zijn werk. Bakkers fascinatie voor dit fenomeen uit zich zowel in de inhoud als in de vorm van zijn werken. In de animatie Tijdlozer bijvoorbeeld lijkt een zwevende maar aangelijnde figuur eindeloos de tijd te verdrijven.

Zijn werk bestaat uit verschillende media, waarbij tekeningen en ‘levende tekeningen’ – schijnbaar eindeloze animaties – de boventoon voeren. De tekeningen variëren van architectonische illusies zoals de Platform-serie tot zuivere lijntekeningen als Between a Thought en kenmerken zich door ingetogenheid en precisie.

Een bijzondere plaats binnen zijn oeuvre tot nu toe, nemen zijn tot leven gebrachte lichttekeningen in. Deze vluchtige en ongrijpbare lichtanimaties laten zich het best omschrijven als een poëtische vertaling van de lichtplekken die de zon, maan of lampen van passerende fietsers en auto’s op de muren projecteren. Ondanks hun subtiliteit en de voor Joost Bakker kenmerkende kalme bewegingen, dwingen deze levende lichtkarakters op wonderlijke manier de aandacht af. Hij weet een moment in de tijd te grijpen waardoor een gevoel van tijdloosheid ontstaat.

Joost Bakker (1977) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en voltooide vervolgens in 2006 de Master Fine Arts aan het Sandberg Institute in Amsterdam. Sindsdien heeft hij op diverse plekken in Nederland geëxposeerd waaronder Museum Jan Cunen in Oss, Museum Gouda en De Ketelfactory te Schiedam. Ook werden en worden zijn ‘levende tekeningen’ op veel plaatsen getoond zoals onder andere het Centre Pompidou in Parijs, Drawing Center in New York en Caixa Forum in Madrid.

www.dapiran.nl

www.joostbakker.info

IMG_7461 IMG_7460 IMG_7464 IMG_7462