Door de bomen het bos zien

arbosG
Wouter van Reek, screenshot uit de animatie bij Arbos

Daar zit je dan, op een zondagavond, in een synagoge in het Bossche met uitzicht op de binnendieze, kijkend én luisterend naar het mooie en verrassende wat cultuur te bieden heeft. Een rietkwintet en een kunstenaar. Calefax en Wouter van Reek. Samen op zoek naar ‘de vloeibare grens tussen natuurlijk en mechanisch’ in de voorstelling ‘Door de bomen het bos’ die gisteren van start ging in de Toonzaal te Den Bosch. 

Wouter van Reek, kunstenaar, animator, illustrator (ik kende hem van het kinderboek Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan, Gemeentemuseum Den Haag) blijkt ook begaafd computerprogrammeur te zijn. Hij maakte een eigen tekenprogramma voor deze voorstelling! Op de prachtige klanken van Calefax (zij speelden o.a. Arbos van Arvo Pärt en Walden van Hans Abrahamsen) tekent Van Reek grotendeels live de meest wonderlijke figuren, structuren, lijnen. Het programmaboekje omschrijft zo mooi: ‘Bomen blijken gestolde algoritmes, computerchips worden doornstruiken en bladnerven zijn misschien toch datastructuren of bioluminiscente robots of…’. Illustratie krijgt een nieuwe dimensie in deze voorstelling. Ga dat zien! Ze treden nog op in Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Almelo.

Meer info: website Wouter van Reek (met bewegend voorproefje!) en Calefax (die me toch sterk in de verleiding brengen mijn eigen klarinetspel weer op te pakken).