Zoektocht naar schoonheid

Jan Sluijters (1881-1957) Portret van Greet Ongedateerd Krijt en aquarel op papier Collectie Drents Museum, langdurig bruikleen particuliere collectie
Jan Sluijters (1881-1957)
Portret van Greet
Ongedateerd
Krijt en aquarel op papier
Collectie Drents Museum, langdurig bruikleen particuliere collectie

‘Zoektocht naar schoonheid. Schetsen en schetsboeken uit eigen collectie’ in het Drents Museum.  

08-10-2013 tot en met 09-03-2014

De collectie kunst 1885-1935 omvat een ongewoon omvangrijke collectie van honderden schetsen en schetsboeken. Voor een groot deel zijn ze afkomstig uit de ateliernalatenschappen die dankzij de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK 1900) in het Drents Museum worden bewaard.  Van 8 oktober 2013 t/m 9 maart 2014 nemen we u mee in de zoektocht van de kunstenaar naar schoonheid. Er is werk te zien van o.a. Jan Sluijters, Gerrit Willem Dijsselhof, Leo Gestel en Piet Mondriaan.

Schetsen geven ons een kijkje in de keuken van de kunstenaar. Het zijn ‘gedachtenflitsen’: vaak is het alsof je getuige bent van het ontspruiten van een idee in het brein van de kunstenaar. Veel meer dan een schilderij waaraan laag voor laag gewerkt is, tonen schetsen ons de hand en de virtuositeit van de kunstenaar. In schetsen kan immers niets verhuld worden.
De hier gepresenteerde schetsboeken en schetsen (uit schetsboeken gescheurd of op losse bladen) tonen ideeën voor nieuwe werken en een scala aan motieven voor later gebruik. Er zijn reisschetsen, dieren, landschappen, figuurstudies en portretten, maar ook enkele ontwerpen voor toegepaste kunst te zien. Sommige schetsen zijn zelfbewust en gesigneerd, andere zijn razendsnelle notities om het geziene niet te vergeten.

Vanaf 8 oktober te zien in het Drents Museum

Meer info