Vincent is back deel II: Land van het Licht

KM_101_508
Vincent van Gogh (1853-1890), De tuin van de inrichting in Saint-Rèmy, mei 1889, olieverf op doek, collectie Kröller-Müller Museum Otterlo, KM 101.508.

In Vincent is back staat de omvangrijke Van Gogh-verzameling van het Kröller-Müller Museum sinds jaren weer centraal. Vincent is back vertelt het verhaal van Van Gogh in twee delen. In deel 1, Geboortegrond (tot en met 1 april 2013) lag de nadruk op Van Goghs Hollandse periode (1881-1886). In deel 2, Land van het licht , verschuift het accent naar de werken in zijn Franse tijd (1886-1890), als de kunstenaar tot volle wasdom komt. Land van het licht is te zien van 6 april tot en met 22 september 2013.

Van Goghs Franse tijd

Van Gogh gaat aanvankelijk naar Parijs en vestigt zich daarna in de Provence en uiteindelijk in Auvers-sur-Oise. Onder invloed van het zuidelijke licht en van tijdgenoten als Emile Bernard, Paul Gauguin en Paul Signac gaat hij over op een ander, kleurrijker en lichter palet. De nog donkere, aan de Haagse School herinnerende kleuren van het schilderij Bokkingen uit het begin van zijn Parijse periode maken plaats voor lichtere beelden van de stad Parijs zoals in La Butte Montmartre en Moulin de la Galette, en voor stillevens als Bloemen in blauwe vaas en Mand met appels. Tijdens zijn verblijf in Zuid-Frankrijk ontstaan de schilderijen met de typerende felle gele en blauwe tinten, zoals Korenschelven in de Provence, De tuin van de inrichting in Saint-Rémy en het wereldberoemde Caféterras bij nacht (Place du Forum).

Naast schilderijen wordt ook een tiental tekeningen getoond. Vanwege hun lichtgevoeligheid zijn deze maar zelden te zien. De presentatie is thematisch opgezet en wordt toegelicht door teksten met onder meer briefcitaten van Van Gogh.

Bijzondere collectiegeschiedenis

In Vincent is back wordt ook ingegaan op de bijzondere collectiegeschiedenis van het Kröller-Müller Museum. Mede op advies van kunstpedagoog en persoonlijk adviseur H.P. Bremmer kopen Anton en Helene Kröller-Müller tussen 1908 en 1929, met vrijwel onbeperkt budget, 91 schilderijen en 180 werken op papier van Van Gogh. Dankzij hen heeft het museum de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Te zien is onder meer wat de eerste aankoop van het echtpaar is, wat de duurste en in welke jaren het meest wordt gekocht.

Na Vincent is back houdt de Van Gogh-collectie in wisselende samenstelling een prominente plaats in de collectiepresentatie.

 

Tekst en samenstelling Vincent is back: Annemiek Rens, RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie), Den Haag.

Vormgeving: Edenspiekermann, Amsterdam.

De vloerbedekking is gesponsord door Forbo Flooring.