Meer illustratie inspiratie

Sinds een jaar verdiep ik me in de geschiedenis van de Nederlandse boekillustratie, maar ook de hedendaagse illustratiewereld biedt volop inspiratie. Niet alleen de gevestigde namen, maar juist de jonge illustratoren. Zo leerde ik het werk van Agnes Loonstra kennen, die een toepasselijke en dynamische illustratie voor de VNK maakte bij het artikel ‘Stoelendans der Museumdirecteuren’ in het vorige bulletin.

Een veelzijdig illustratrice, die Agnes, want zij is eveneens afgestudeerd aan het conservatorium in de richting ‘zang’ en wil in haar werk paralellen leggen tussen beide disciplines. Dat doet ze onder andere door live projecties en animaties. En hoewel ze nog volop bezig is met haar studie aan de academie in Den Bosch, hebben de passagiers van de KLM de afgelopen zomer hun broodjes gegeten uit een door haar ontworpen verpakking, en worden haar illustraties met regelmaat gepubliceerd op o.a. het digitale platform Lucy, en verschenen ze in De Pers en in Het Parool.

In een van haar huidige projecten ‘Juf, mag ik kunst maken?’ maakte ze elke week een illustratie bij een quote van kinderen uit een basisschool-klas, zoals ‘Een slak is altijd thuis toch?’. En voor de academie maakte ze een serie over Catharina II de Grote waarbij ze de eenzaamheid van deze ‘grande dame’, ten midden van haar grote paleis, kunstcollectie en roerige liefdesleven in beeld brengt. De illustraties gaan over verlatenheid en vluchtige ontmoetingen.

Leuk om eens op haar website te kijken! www.agnesloonstra.nl