Wat is het belang van kunstgeschiedenis?

Wat is het belang van kunstgeschiedenis?

Dat is het thema van de Najaarsdag die de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici op 19 november organiseert in het Haags Historisch Museum. Kunst en cultuur staan onder grote druk in deze tijd en krijgen maar matig steun vanuit de samenleving. Men kijkt in de eerste plaats naar het financiële aspect, en ja, inderdaad, kunst is geen vetpot waar enorme winst wordt geboekt. En hoewel het een goede ontwikkeling is dat kunst- en cultuurinstellingen uitgedaagd worden om hun inkomsten te vergroten, is het gewoon niet realistisch om te verwachten dat zij zichzelf volledig kunnen bedruipen. Het gaat hier om hele andere zaken dan geld.

Prachtige initiatieven zoals het Van GoghHuis Zundert moeten zichzelf keer op keer bewijzen, zelfs (of zeker) onder inwoners van Van Goghs geboortedorp. Die hebben liever een extra zwembad erbij. Zien zij dan niet in wat de toegevoegde waarde van een museum op de geboortegrond van een van werelds beroemdste kunstenaars is? Dat is een stukje heel bijzonder cultureel erfgoed, een klompje goud, dat zij daar in handen hebben.

Juist dát is de meerwaarde van kunst en cultuur. Een gezamenlijk verleden dat bewaard moet worden, maar ook iets moois om naar te kijken en van te genieten, over te discussiëren. En kijken naar kunst leert ook anders kijken naar de dingen om je heen. Niet alleen voor een advocaat, maar net zo goed voor een boomkweker. Deze toegevoegde waarde is niet direct meetbaar en wordt daarom niet door iedereen gezien. Maar dat hij er is, is iets wat zeker is. Ik zie het als de taak van de kunsthistoricus om deze kennismaking met kunst en het belang daarvan te laten zien.

Advertentie