Droom en Daad

Richard Roland Holst, ‘Portret van Henriette Roland Holst in een tuin te Noordwijk’, 1893, zwart en gekleurd krijt op papier, 357 x 261 mm, Collectie Rijksmuseum Amsterdam (inv.nr. RP-T-1979-61, Legaat Richard Roland Holst, 31-12-1938)

Afgelopen vrijdag was ik te gast op de voorpremière van ‘Droom en Daad: het zoeken van Henriette Roland Holst (1869-1952)’, een film van Annette Apon. De locatie was geheel toepasselijk het landgoed de Buisse Heide te Zundert, waar de dichteres en politica haar buitenverblijf had. In een weiland tussen de Angorahoeve (waar zij werkte) en het schildersatelier van echtgenoot Rik Roland Holst, keken wij in de stromende regen op een groot scherm naar een bijzondere film. Op de plek waar zij haar inspiratie vond en via het naastgelegen ‘koffiepaadje’ verbonden was met haar Rik. Omdat er geen bewegend beeld is van Henriette, koos Apon voor foto’s, historische en associatieve filmbeelden die samengingen met gesproken gedichten en autobiografische verhalen van Roland Holst.

De film zal later dit jaar nog op verschillende plekken vertoond worden en is een initiatief van het Van GoghHuis Zundert voor het Roland Holst-jaar.

Meer informatie: www.vangoghhuis.com