29 juli 1890

Vincent van Gogh, ca. 1866. Fotograaf: B. Schwarz, Brussel. Collectie Van Gogh Museum Amsterdam.

Het is vandaag 122 jaar geleden dat Vincent van Gogh stierf. Hoe dat precies gebeurde, weet niemand. Verwondde hij zichzelf per ongeluk of expres met een pistool, of waren er hele andere zaken aan de gang? Wanneer je het laatste hoofdstuk van Naefeh en Smith’s biografie leest, sta je al helemaal voor een raadsel.

Ik denk vandaag liever aan de geboortedag van Vincent in het Brabantse plaatsje Zundert, waar men hem nog steeds als ereburger op een voetstuk plaatst. Op deze jeugdfoto uit een album van broer Theo is hij waarschijnlijk 13 jaar. Het is een van de weinige foto’s die nog overgebleven zijn van de kunstenaar, waarvan ik het origineel nog niet eerder gezien had. De website ‘het Geheugen van Nederland’ biedt uitkomst, want daar is deze gekoesterde ‘carte-de-visite’ uit de collectie van het Van Gogh Museum in zijn geheel digitaal te aanschouwen, voor- en achterzijde. Zie hier.

De biografie met dat beruchte laatste hoofdstuk: Steven Naifeh en Gregory White Smith, Vincent van Gogh: De biografie, Amsterdam (Uitgeverij Bert Bakker) 2011 [Nederlandse editie].