Naar zee

Gust van de Wall Perné, Psyche (drieluik) (detail), 1911, Olieverf op paneel, particuliere collectie

Ik reis deze zomer af naar Haarlem, want Museum De Hallen toont bovenstaand drieluik in haar tentoonstelling ‘Naar zee’. Centraal staat in de expositie ‘De zee in de Nederlandse kunst vanaf 1850’ en hoewel je jezelf daar misschien niet meteen al teveel bij voorstelt, is er werk te zien van grote namen als Hendrik Mesdag, Jan Sluijters, Jan Toorop, Edgar Fernhout, Co Westerik en Rineke Dijkstra.

In mijn geval is natuurlijk de naam Gust van de Wall Perné (1877-1911)  al voldoende om een kijkje te gaan nemen. Zeker als het gaat om zijn drieluik Psyche, dat helaas wegens restauratie vorig jaar niet beschikbaar was voor de tentoonstelling in CODA. We lieten daar wel een voorstudie zien, en volgens vermoedens van kunsthistoricus Carel Blotkamp was het nu juist deze studie die Mondriaan op de Sint Lucas-tentoonstelling van 1909 zag en waardoor hij geïnspireerd werd voor zijn eigen beroemde drieluik Evolutie (1911). Er zit dus een bijzonder verhaal achter deze triptiek van Van de Wall Perné.

Meer lezen?

Over Gust van de Wall Perné en het drieluik Psyche: o.a. Carel Blotkamp, Triptieken in Stijl, Amsterdam 1984 en Annemiek Rens, Gust van de Wall Perné. Nieuwe Kunst rond 1900, Apeldoorn (CODA Museum) 2011.

Over de tentoonstelling: website De Hallen

N.B.: Afbeelding afkomstig uit de bijbehorende tentoonstellingscatalogus: (ISBN/EAN 978-94-90198-11-4)