Vincent van Gogh in Brabant

Vincent van Gogh, ‘Zaaier’, september-oktober 1881, houtskool en zwart krijt op vergé papier, 55,9 x 33,2 cm. Collectie Kröller-Müller Museum Otterlo

In het Brabants Historisch Informatiecentrum in Den Bosch vonden onderzoekers van het Van Gogh Museum een onbekende Van Gogh-brief uit 1872. De brief zal deze zomer een rondreis door Vincents geboorteprovincie maken en doet achtereenvolgens Etten-Leur, Tilburg, Zundert en Nuenen aan.

Alle reden om hier één van Van Gogh’s werken uit deze provincie (waar ik zelf ook opgroeide) te laten zien. Ik koos voor een studie van een zaaier die hij in Etten tekende. De kunstenaar die zelf eens aangaf ‘zaaier des woords’ te willen worden, paste dit motief vele malen toe in zijn werk. De zaaier was dankzij Millet uitgegroeid tot een icoon van het zware landleven en stond volgens Van Gogh symbool voor het eeuwige. Deze studie is een aanzet tot werken die de beroemde kunstenaar later zou maken en die nog steeds inspireren.

Meer weten?

Over de brief: Website Van Gogh Brabant

Over deze tekening: Teio Meedendorp, Tekeningen en grafiek van Vincent van Gogh in de collectie van het Kröller-Müller Museum, Nijmegen 2007, pp. 55- 60.

Over ‘de zaaier’ en Van Gogh in Etten: Rebecca Nelemans, Ron Dirven, De Zaaier, Het begin van een carrière, Vincent van Gogh in Etten, Breda 2010.