Sporen van Smaragd

Gust van de Wall Perné, omslag voor: T.J. Bezemer, Javaansche fabelen, Amsterdam (Cohen Zonen) z.j. [ca. 1903]
Deze week viel het magazine Smaragd op de mat: een ‘erfgoedglossy’ die volledig in het teken staat van het Indisch erfgoed in Den Haag. Met artikelen over de woonhuizen van kunstenaars en auteurs (denk natuurlijk aan Jan Toorop, maar ook minder bekende personen komen aan bod), de Indische eetcultuur in de stad en gebouwen ontworpen door Indische architecten. Voor ieder wat wils!

Ik dook voor deze gelegenheid even mijn boekenkast in op zoek naar deze prachtige bundel Javaansche en Maleische fabelen en legenden met omslag door Gust van de Wall Perné (1877-1911). Deze veelzijdige kunstenaar was getrouwd met textielkunstenares Eugénie van Vooren (1873-1958): dochter van een kapitein in Nederlands-Indië en een moeder die er geboren was. Zij zelf trouwens ook. De invloed uit haar geboorteland zien we sterk terug in de boekbanden van Van de Wall Perné. Hij had Indische sierkunstenaars aan het werk gezien en met hen gesproken en dat had hem duidelijk geïnspireerd.

Het blad Smaragd verschijnt eenmalig gedurende de Tong Tong Fair die momenteel in het Haagse wordt gevierd en is een eerste kennismaking met een veel groter project waarin de Indische cultuurgeschiedenis in Den Haag in kaart wordt gebracht: Sporen van Smaragd. De inhoudelijke leiding is in handen van kunsthistorisch projectbureau Kroon & Wagtberg Hansen en te volgen op hun blog.