Kleingrafiek van Peter Lazarov

Recentelijk maakte ik kennis met de prentkunst van Peter Lazarov (1958) dankzij een groot pleitbezorger van de Nederlandse kleingrafiek voor wie hij bovenstaand ex libris ontwierp. Dit boekmerk is afgeleid van een vrije prent uit 1986 met de titel Still life en beeldt de kamer van Ina Likomanova af, de moeder van de kunstenaar.

Lazarov is een Bulgaar die sinds 1990 door het leven gaat als Groninger. En die samensmelting van twee geheel verschillende culturen levert bijzondere prenten op, waarin echte Hollandse landschappen uit het Noorden vaak het decor zijn voor surrealistische gebeurtenissen die met veel kracht en expressiviteit neergezet worden. Men denkt aan het werk van Gustave Doré maar ook aan M.C. Escher. Lazarov is een vakman die moeiteloos verschillende druktechnieken combineert en daarnaast zijn eigen papier maakt. En hij verzorgt handgemaakte uitgaven in kleine oplage met zijn eigen Pepel-press.

Waar Lazarov slechts in kleine kring bekendheid geniet in ons land, betreedt hij de internationale paden met naam en faam. Hij werd in 2008 te China zelfs uitgeroepen tot één van de tien beste grafici ter wereld werkzaam op het gebied van kleingrafiek en ex libris. Het is dus de moeite waard om meer te weten te komen over deze graficus. En dat kan, want er verscheen vorig jaar een uitgebreid overzichtswerk: Pieter Jonker, De prentkunst van Peter Lazarov, Oosterwolde (Stichting Nobilis) 2011.