Naar de letter

Ben Joosten – Bronsgieters

De 81-jarige graficus Ben Joosten (1931) blaast de oude boekdruktechniek nieuw leven in. Loden letters en vormen uit de letterkast worden gerangschikt op een eigenzinnige manier en ingesmeerd met een dikke laag inkt. De pers gaat erover en er ontstaat een bijzonder aangenaam geheel waar je naar kunt blijven kijken. Deze typografische prenten worden momenteel geëxposeerd in Museum Het Valkhof te Nijmegen. De kunstenaar is blij dat zijn werk in het museale prentenkabinet zonder lijst gepresenteerd kan worden. Op die manier ontstaat er volgens hem een hele andere beleving van het beeld.

Inspiratie

De liefde voor het ambacht en het werken met grove materialen leerde Ben Joosten al in de bronsgieterij die hij met zijn broers had. In dit bedrijf kwam een groot deel van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren zestig tot stand.  Na een vervroegd pensioen ging Joosten zich toeleggen op de grafiek. Hij is hierin geïnspireerd door het werk van avant-gardist Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), de drukker van de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg. Zie bijvoorbeeld diens eigen geschreven en gedrukte periodiek The Next Call dat Werkman van 1923 tot 1926 uitgaf voor een kleine kring vrienden en kunstenaars. Daarnaast zijn duidelijke invloeden van Dada en De Stijl te zien. Vergelijk het typografische werk dat Theo van Doesburg en Kurt Schwitters maakten. Joosten zet die traditie op zijn eigen manier voort.

Expositie

De expositie Ben Joosten – Naar de Letter – Prenten in Boekdruk is nog tot en met 28 mei te zien in Het Valkhof. Via Vimeo kun je het filmportret dat documentairemaker Hanne van der Woude maakte over de graficus bekijken.