De foto’s van André Kertész

André Kertész, Portret van de schrijfster Colette, 1930, Gelatine zilverdruk vanaf glasnegatief. Collectie Médiathèque de l'Architecture et du Patrimoine, Paris
De Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine in Parijs bezit een prachtige collectie van de Hongaarse fotograaf André Kertész (1894-1985) die van 1925 tot 1936 in de Franse hoofdstad verbleef en er de mooiste plaatjes schoot van de stad en haar inwonersKertész bevond zich in de artistieke kringen van het moment en maakte portretten en atelierfoto’s van kunstenaars als Piet Mondrian, Alexander Calder, Marc Chagall, filmmaker Sergei Eistenstein en schrijfster Colette.
Afbeelding:
Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) zittende aan haar bureau in gezelschap van een slapend katje. Ze was op dat moment zo’n 57 jaar oud en een bekende persoonlijkheid in het Franse leven. Haar vele huwelijken en affaires (o.a. met een vrouw) en variété-leven in Moulin Rouge baarden evenveel opzien als haar erotische romans die stuk voor stuk bestsellers werden.